skip to Main Content

Jeugdvogelwacht

Door middel van verschillende activiteiten brengt wordt de jeugd in contact gebracht met vogels. Om de natuur te beleven en al het mooie wat het biedt te ervaren, organiseert de vogelwacht zelfs bredere activiteiten zoals het snoekvissen. Op deze pagina vindt u informatie over de activiteiten van de jeugdvogelwacht.

Eerste ei en nazorgen met de jeugd

Het vinden van je eerste kievitsei als kind vergeet je nooit weer, wat een kick. Jaarlijks trekt een ervaren eierzoeker samen met een aantal jeugdleden het veld in om te proberen het eerste kievitsei van de jeugdvogelwacht te vinden. De vinder van het eerste ei krijgt een wisselbeker en een oorkonde. Als je lid bent van de jeugdvogelwacht krijg je een mailtje met daarin de datum en tijd van deze activiteit. Op de foto staan de drie toppers van 2017, Jorrit, Jelmer en Jalko!

Enkele weken later vragen we de jeugd om mee te gaan op een middag of avond om te nazorgen. Naast nesten van verschillende weidevogels hopen we dan ook kuikens te zien.

Snoekvissen

Inmiddels al meer dan 10 jaar een succesnummer op de activiteiten van de jeugdvogelwacht. Onder leiding van sportvisser Andries, en tien tot vijftien fanatieke viscollega’s, gaat de jeugd het water op. Het beleven van de natuur vanaf het water, in aanraking komen met watervogels, maar met name ook de kick van het vangen van een vet coole snoek. Per boot zitten er één of twee kinderen in en is er ruimschoots tijd om het vissen te leren van de ervaren vissers. De vanger van de langste snoek wint prachtige prijzen. Tijdens het vissen wordt er voor de sportvissers als bedankje voor hun inzet paling gerookt. Een prachtvorm van educatie, natuurbeleving ten top.

Overige activiteiten

Het jaar door zijn er activiteiten, meestal gepland, soms ontstaat er spontaan een activiteit. De volgende activiteiten komen aan bod:

  • Rond de herfstvakantie; Nestkasten schoonmaken en braakballen van uilen pluizen. Op zoek naar welke vogels in de nestkasten hebben gebroed en op zoek naar welke muizen door de uilen zijn opgegeten.
  • Einde van het voorjaar; Provinciale nazorgdag van de BFVW. Elk jaar wordt er door een andere lokale vogelwacht deze dag voor alle jeugdleden uit de provincie georganiseerd. Een ochtend die bol staat van een diversiteit aan natuuractiviteiten.
Back To Top